Vad innebär egentligen konsulttjänster inom social media?

I samband med att social media har blivit en allt naturligare del av människors vardag har det också uppstått nya företag som erbjuder hjälp med marknadsföringstjänster i social media. Vad innebär det då egentligen? Vad är det de här firmorna hjälper till med och varför? Vi ringde upp Petra Louhimies, konsult inom sociala medier, på Someco för att höra vad det egentligen handlar om.

Hej Petra! Kan du berätta lite om marknadsföring via social media för oss och om vad Somecos roll i det är?

Marknadsföring i sociala medier är först och främst brand buildning. Många sociala kanaler kan användas till att berätta ett brands story och skapa engagemang. Dessutom har ett brand hela tiden möjligheten att vara i kontakt med sina kunder i sociala medier. Så i stället för att kommunicera till en passiv publik försöker man skapa en aktiv gemenskap som har ett förhållande till brandet.

Somecos roll i det hela är att hjälpa företag att använda sociala medier strategiskt och i enlighet med marknadsföringsplanen.

 Intressant! Vad innebär det alltså i praktiken att du sysslar med? Kan du beskriva en vanlig dag på jobbet?

En vanlig dag kan bestå av möten och en hel del planering. Vi håller hela tiden kontakt med våra kunder, följer med vad som händer i deras sociala kanaler, publicerar inlägg och svarar på kommentarer. En vanlig dag kan också vara en utbildningsdag då jag håller en föreläsning eller en workshop i ett kundföretag. Utbildningarna kan handla om allt mellan kundservicestrategi i sociala medier till hur man helt konkret använder t.ex Twitter eller Instagram i marknadsföringen.

Vem är det då som anlitar er för att få hjälp med marknadsföring via social media? Kan t.ex. både företag och privatpersoner anlita Someco?

Främst är det företag som behöver den här sortens tjänster men vi har också haft en del privatpersoner som konsulterat oss för att kunna använda sociala medier effektivt. Men fokusen ligger alltså på medelstora företag.

I vilket skede kontaktar en kund er? Kommer en kund till er när hen vill börja använda social media för marknadsföring eller när hen redan gjort det själv och misslyckats/insett att det kräver mer resurser än vad som finns?

Både och!  I dagens läge börjar man sällan riktigt från början; företagen har alltså sysslat med sociala medier redan tidigare. Men i många fall har användningen av de här kanalerna helt enkelt inte bara kommit igång ordentligt och det är då företagen tar kontakt med oss.

Hur väljer ni vilket eller vilka sociala medier ni ska använda för en viss kund?

Allt baserar sig på en situationsanalys. Vi kollar vilka målsättningar kunden har, hur den valda målgruppen, eller de valda målgrupperna, använder sociala medier, hurdana resurser företaget har osv… Att bara grunda ett konto i en viss kanal betyder alltså inte att man använder sociala medier effektivt i marknadsföring. Det måste finnas en plan för det hela.

 Vilka fördelar får ett företag av att anlita en konsult för att få hjälp med social media jämfört med att göra det själv?

Eftersom de olika sociala kanalerna och användningen av sociala medier utvecklas och förändras hela tiden gäller det att hålla sig up-to-date om vad som händer på fältet. Det här har få företag möjlighet till. Dessutom verkar det finnas ett gap mellan vad företagsledningen förväntar sig av sina marknadsföringsanställda och vad de egentligen kan och vet om sociala medier  – därför utbildar vi också en hel del! Att effektivt använda sig av de sociala kanalerna kan inte heller basera sig på kampanjer. Det behövs en kontinuerlig kontakt och dialog, vilket i sin tur betyder nya arbetssätt. När ett företag anlitar oss får de alltså professionel hjälp, kontinuerligt stöd och en hel del nya idéer!

 Tack för samtalet, nu är vi mycket klokare!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s